Na diskuzní večer s prof. Fialou přišlo 150 lidí. O čem se diskutovalo?

Na diskuzi s prof. Fialou se řešila řada otázek. Otázek, na které bychom měli hledat odpovědi.

Kde hledat necenzurované informace o dění v naší zemi a v zahraničí? Jsou to např. www.echo24.cz, www.svobodneforum.cz, televize www.aktualne.tv, a zatím www.reflex.cz.

ZAHRANIČNÍ POLITIKA

Může Rusko pokračovat dál ve své rozpínavosti? Může pokračovat v obsazování Ukrajiny? Může se následně pokusit obsadit i třeba Pobaltské státy? Nemůže plánovat zahrnout do svého impéria v budoucnu také Českou republiku?

Jaká je koncepce obrany naší země? Půjdeme zpět pod křídla Ruska či budeme spíše věřit euroatlantickému spojenectví v NATO? Proč na to nedává naše současná politická reprezentace v této nebezpečné době jasnou odpověď? Proč zve prezident Zeman Putina do Čech?

Co může sledovat sílící ruská propaganda v Čechách? Ruská zpravodajská stanice RT (Russia Tuday) publikovala článek s titulkem „75 % Čechů by ve volbách volilo za prezidenta Putina“. To samé opakovaly ruské noviny vycházející v Praze Inform Praga. Co může znamenat taková propaganda pro další vývoj naší země? Připravuje si už Putin půdu?

Kdo definuje současnou českou zahraniční politiku? Sobotka, Zeman, Babiš či Zaorálek? Proč vystupují navzájem skoro protikladně? Má se přistoupit na vyzbrojování Ukrajiny či spíše akceptovat politiku appeasmentu?

ANDREJ BABIŠ PŘIHRÁVÁ SVÉMU AGROFERTU STÁTNÍ ZAKÁZKY A TAKÉ MU PŘIDĚLUJE HOJNÉ DOTACE

Kde přišel Andrej Babiš k prvním 40 miliardám na počátku devadesátých let? Přišel k nim vytunelováním slovenské firmy Petrimex, (firma s obratem 40 miliard) která krátce po jeho účetních a právních fíglech přesunula 75% své hodnoty do Babišova Agrofertu? Petrimex následně zkracjhoval….

Kolik dotací berou ročně firmy z Agrofertu? Jsou to uváděné 3 miliardy? Za kolik miliard ročně provádí firmy z Agrofertu zakázky pro stát ? Jsou to „jen“ miliardy pro Uniles a Navos nebo je to jen špička ledovce? Kolik odvádíme z každého litru benzínu do Agrofertu díky povinnému přimíchávání biosložky do benzínu?

Kdo kontroluje zda firmy z Agrofertu, který vlastní ministr financí, platí daně ve správné výši ? Kontroluje Babiš sám sebe? Kde se dozvíme informace o těchto kauzách, když ve svých novinách o tom pan Babiš jistě psát nebude?

JAKÉ BUDE DALŠÍ SMĚŘOVÁNÍ ODS?

Je ODS po očistě, kterou prošla již připravena plnit úlohu aktivní pravicové demokratické strany? Jak chce ODS předávat své myšlenky a vize když nevlastní žádná média?

Vrací se současná ODS k původním morálním a demokratickým hodnotám? Kde se běžný člověk doví o politice ODS? Jaké noviny či média můžeme považovat za objektivní? Co má běžný občan číst? Kde hledat informace?

Tolik řada otázek, které by nás měly trápit. Na řadu z nich musíme hledat odpověď. Pokud si ale tyto otázky alespoň klademe, jsme na dobré cestě.

Michael Pánek

Publikováno: 12.3.2015