Žlutý alergen zcela obklíčil Dobřichovice a Karlík

Jak můžeme vidět na fotografii, Dobřichovice a Karlík se ocitly zcela v obklíčení žlutých polí řepky olejky. To ale neplatí jen pro naše krásné údolí. Při příletu ze zahraničí již z letadla můžeme vidět, jak přilétáme z normálních zemědělských oblastí Německa do žluté České republiky. Toto řepkové šílenství je produktem poslední doby. Největším pěstitelem řepky olejky jsou firmy Andreje Babiše s podílem trhu více než 50%.

V několika článcích a tuším, že vyšly shodou okolností právě v novinách Andreje Babiše jsem se ke svému údivu dočetl, že řepka vlastně skoro vůbec není alergen, jak se nám zdá. To mne i vzhledem k tomu, že alergií právě na řepku trpí řada mých známých a kamarádů, přimělo k malému zamyšlení nad pěstováním řepky.

Proč se vlastně v poslední době u nás tak razantně zvýšil podíl pěstování řepky?

Řepka je jeden ze základních biomateriálů, ze kterého se vyrábí biopaliva. EU svým členským státům uložila zajistit 10% podíl biopaliv v dopravě. Platnost tohoto opatření byla stanovena do konce roku 2015. Vzhledem k tomu, že ekologický přínos biopaliv je velmi malý tak v současné době EU od podpory těchto biopaliv ustupuje a omezuje podíl biopaliv v dopravě z původních 10% na 5%. V rozporu s tímto trendem ale Andrej Babiš připravil zákon, kterým si jako Češi sami nakážeme držet původní 10% podíl biopaliv až do roku 2020. Co to pro nás bude znamenat? No samozřejmě další zvyšování pěstování řepky kolem našich obcí a měst. A to v situaci kdy Babišův Agrofert ovládá přes 50% trhu s řepkou. A navíc biopaliva jsou ministerstvem financí finančně zvýhodňována tedy dotována z našich peněz.

V současnosti se na vysokoprocentní biopaliva neplatí téměř žádná spotřební daň, případně lze zažádat o její vratku až do výše 100 procent.

Dostáváme se tedy do situace, kdy je vicepremiérem člověk, který ovládá více jak polovinu trhu s komoditou, na kterou sám určuje výši spotřební daně.

Zájem ministra financí je vybrat co nejvíce daní, zájmem majitele Agrofertu je co nejnižší spotřební daň. Bohužel u nás v Čechách oba zájmy zastává stejná osoba.

V současné době Andrej Babiš předkládá zákon, který daleko více zpřísňuje povinnost přimíchávat biosložku do nafty a benzínu. To má samozřejmě výsledný efekt ten, že se razantně zvýší spotřeba biopaliv a tím pádem zisky Agrofertu z pěstování řepky.

A pro nás běžné občany to bude znamenat další nárůst pěstování řepky v Čechách a také další zdražení nafty a benzínu. Kromě těchto ekonomických důsledků tu je samozřejmě již zmiňovaná alergie na obrovské lány plné řepky a již úplná drobnost, že si budeme muset mýt v tomto období jednou za tři dny svá auta.

Michael Pánek, místostarosta za ODS

Publikováno: 13.5.2015